7 Şubat 2016 Pazar

BİLGE TÜRK - KÖKTÜRK YAZITLARI

KÖKTÜRK 
80 cm X 120 cm Teknik : yağlıboya ve karışık teknik
6.500 TL

KÖKTÜRK YAZITLARI
Güneyde Himalaya dağları, kuzeyde Kuzey Buz Denizi, doğuda Kore Denizi, batıda Balkanlar’a kadar uzanan coğrafya ile Asya ve Avrupa kıtalarının yani Avrasya olarak adlandırdığımız karanın milyonlarca kilometre karelik topraklarında, son buzul çağının sona erdiği 12 bin yıl zaman derinliğinde yaşamış insanlar, meydana getirdikleri yazılı eserlerde kendilerini Türk olarak adlandırmışlar ve ortak dil olarak da Türkçeyi kullanmışlardır.
Bu insanlar neden kendilerine Türk demişlerdir? Türk kelimesi ne anlama gelmektedir? Bunu, eski Türkçe yazıt olan ve edebi bir dille yazılan Türkistan’daki Orhun Abidelerinden öğreniyoruz.
Orhun Yazıtları Göktürk (Köktürk) imparatorluğunun ünlü hükümdarı Bilge Kağan döneminden kalan yazılı taşlardır. Bu taşlar, hem maddî hem de manevi bakımdan
, kültürü ve tarihinin en değerli anıtlarıdır. "
" kelimesi, Türk milletinin adı olarak ilk defa bu bengü taşlarda geçmektedir. Bunlar, Türk edebiyatının ilk şaheseri, Türk hitabet sanatının muhteşem örneği, Türk yazı dilinin ilk belgeleridir. Şüphesiz daha önceki dönemlerden kalma
metinler ve kitabeler de vardır.

Göktürkler’in (Kutlug) devri denilen üçüncü ve son devrinde (682-745) yıllarından kalma abidevi taş kitabe (yazıtlardır.) Kitabelerin bulunduğu yer, Baykal Gölünün tam güney ucundan yaklaşık Moğolistan’ın başkenti Urgan’ın 160 km. batısındadır. Burası Cengiz Han’ın başkenti Karakurum harabelerinin de karşısına düşmektedir. Orhun Nehri’nin karşılıklı iki yakasında Karakurum ve Abideler bulunmaktadır. Türk Başkenti Ötüken’e yakın olan Orhun ırmağının eski yatağının kenarına dikilmiş oldukları için, ırmağın ismi bu yazılı taşlara da isim olmuştur. Bunların birer kitabe oluşları nedeniyle “Orhun Abideleri”, “Göktürk Kitabeleri” isimleri ile zikredilmektedirler. Gerek şekilleri, büyüklükleri ve gerekse dikiliş maksatları ile muhtevaları bakımından “Orhun Abideleri” şeklinde isimlendirilmeleri isabetlidir. Orhun Abidelerinin bulunduğu aynı çevrede, Göktürk veya Orhun Yazısı (Alfabesi) denilen yazı ile yazılmış daha bir çok taş, tuğla, kemik kitabe bulunmuştur; Ancak bunlar arasında belli başlıları “Orhun Abideleri” diye bilinen en mühimleri üç tanedir. Bunlar; Tonyukuk, Kültigin, Bilge Kağan anıtlarıdır.

Resimde ki yazı BİLGE KAĞAN’a ait olup anlamı ;
Üstte mavi gök çökmedikçe, Altta yağız yer delinmedikçe,
Kim bozabilir senin ilini ve töreni!..


KAYNAK  :
 http://www.turkcebilgi.com/orhun_abideleri
http://www.turkfederasyon.com/index.php/uelkuecue-hareket/bilgeturkluk/orhunabideleri




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder