15 Mart 2017 Çarşamba

TOMRİS HATUN

DÜNYANIN İLK KADIN HÜKÜMDARI TOMRİS HATUN
ilk kadın hükümdar olarak tanınan tomris hatun türk asıllıdır. 
İskitler (Skythler ,Sakalar) MÖ 8.yy ile MS 2 yy arasında Avrupa'nın Doğusu(Kırım-Pontik Bozkırlar) ile Orta Asya'da , Tanrı Dağları ve Fergana Vadisi'ni içine alan bölgelerde yaşamış olan Türk Halkıdır.(1)  
     
Bozkırın kuyumcularıydılar.İskitler savaşçı bir milletti ve orduları hem kadın hem de erkek savaşçılardan oluşuyordu. İskit diyarlarında silahlarıyla gömülmüş çok sayıda kadın kurganı(mezarı) bulunmuştur. İskitler de kadınların da savaştığı bir gerçektir.(2)

MÖ 6.yy'da yaşadığı düşünülen Tomris veya Tomyris kocasının ölümünden sonra Türklerin Kağan'ı oldu. Tomris Dünya Tarihinin bilinen ilk Kadın Hükümdarıdır. İsmi Öz Türkçedir ve günümüz kullanımıyla''Demir/Temir'' anlamına gelmektedir.(3) Tomris ya da Tomaris ismi günümüzde de kullanılan bir Türk ismidir.(4)  
               Yüce Tomris , Nene Hatun gibi , Dilşad/Ipar Hatun gibi ,Şerife Bacı gibi , Erzurumlu Kara Fatma gibi ismini göklere altın yıldızlarla yazdırmıştır.

Tomris hatun dünyanın ilk kadın hükümdarı olduğu gibi pasif bir hükümdar değildir.  O dönemlerde iran topraklarında hüküm sürmüş olan Ahamenis imparatorluğu ile hiçte küçük sayılmayacak savaşlar yapmıştır.
      
Ayrıca Tomris hatun hakimiyeti süresinde Perslerle de sert mücareleler etmiştir. Hakimiyet alanına 

Doğu anadolu ve kafkasları almak en büyük hedeflerinden biriydi. Bu hedefi nedeniylede doğal olarak 
en fazla Perslerle savaşmıştır.
Türk tarihinin en kanlı savaşlarından biri olarak tarihimizde yer alan savaşlardan biride Tomris hatunun ezeli düşmanı dönemin Pers hükümdarı Kiros’u yenerek öldürmesidir. Rivayete göre Tomris hatun Pers hükümdarını öldürüp kanını bir kovaya doldurmuştur ve kellesini kovaya atıp; “Ömründe kan içmekten bıkmadın hadi iç artık kendi kanını doya doya” dediğide rivayetler arasındadır   Dünyanın ilk kadın hükümdarı nın Türk olmasıda tarihimizin ne kadar şanlı olduğunun göstergesidir aslında.

KAYNAK :

EMRULLAH ÖZDEMİR   Tomris & Türklerin İlk Kadın Hükümdarı  - ROMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder